הדרכה מעשית ליום הכיפורים
א. מצוות היום
ביום הכיפורים, נצטווינו לענות את הנפש. פירוש הדבר, נאסר עלינו לאכול, לשתות, להתרחץ ולנעול מנעלים מעור. חיוב גמור מהתורה להקפיד על כל פרטי ההלכה בדיני העינוי, על מנת לקיים את המצוה כראוי.
ב. מצות התשובה – הלכה למעשה
חז"ל הורו לנו כי טהרת יום הכיפורים תלויה בתשובה. רבותינו הראשונים הגדירו את החלקים העיקריים של קיום מצות התשובה, והם: חרטה, עזיבת החטא, קבלה לעתיד, וכן וידוי בפה על החטאים. על מנת לקיים בפועל את מצות התשובה, יש להרהר במחשבה בשעת אמירת הוידוי, בכל החלקים הנ"ל. כלומר, לחשוב על החרטה, עזיבת החטא, ולקבל להבא לא לשוב לחטא, כאשר מפרש את החטא בעת אמירת הוידוי.
ג. מצות הוידוי
תיקנו לומר בעמידה במהלך חמשת התפילות שביום הכיפורים את הוידוי [המתחיל במילים "אָשַׁמְנוּ, בָּגַדְנוּ" וכו', וכן "עַל חֵטְא שֶׁחָטָאנוּ לְפָנֶיךָ" וכו']. כמו כן יש עוד חמש וידויים הנאמרים על סדר חזרת הש"ץ בתפילות.
חובה להבין את הנאמר בשעת הוידוי, ולכן צריך לאומרו מתוך מחזור עם פירוש המילים.
ד. י"ג מידות
חז"ל מסרו לנו, כי הקב"ה כרת ברית, למחול לישראל על עוונותיהם, כשיאמרו י"ג מידות של רחמים.
בתפילות יום הכיפורים, ובפרט בתפילת נעילה, אומרים י"ג מידות של רחמים. לפיכך, צריך להתרכז בשעת אמירתם, ולהבין את פירוש י"ג המידות [המתפלל ביחידות רשאי לומר י"ג מידות רק בטעמי המקרא].
כתבו רבותינו הראשונים, כי עיקר סגולת י"ג המידות היא קיומם הפועל, בהתנהגות במידות טובות.
ה. תשובה על עבירות שבין אדם לחברו
במשנה המסיימת את מסכת יומא נאמר: "עֲבֵרוֹת שֶׁבֵּין אָדָם לַחֲבֵרוֹ, אֵין יוֹם הַכִּפּוּרִים מְכַפֵּר, עַד שֶׁיְּרַצֶּה אֶת חֲבֵרוֹ". לכן, חובה לפייס את חברו בערב יום הכיפורים [כמובן, יש להקפיד על בקשת מחילה מהקרובים: הורים, בני משפחה, וכן מרבנים ומורים]. בזמן בקשת הסליחה, יפרט בפניו את החטא. במקרים שעלולה להיגרם בכך בושה לחברו, או שחברו אינו יודע מכך, רשאי להסתפק בבקשת סליחה כללית.
מי שאינו סולח נקרא "אכזרי", לכן צריך למחול בלב שלם על מה שפגעו בו. כמו כן, ראוי לומר בפה "סלחתי".
ו. מעביר על מידותיו
חז"ל (ראש השנה יז, א) מסרו עצה נפלאה לזכות בדין: "כל המעביר על מידותיו, מעבירים לו על כל פשעיו".
כאשר נקבל על עצמינו להתנהג בוותרנות ובסבלנות, להבליג על מה שפגעו בנו, ולמחול על כך בלב שלם במחילה גמורה, נזכה לקיומה של ההבטחה "מעבירים לו על כל פשעיו".
ז. תפילת נעילה
בזמן הנשגב של תפילת נעילה, מקובל בידינו כי שערי שמים פתוחים בקירבת אלקים עצומה, לקבלת התשובה. כידוע, בזמן זה צריך לשים לב לשוב בתשובה שלימה בעניינים הנוגעים לממון [כאמור "לְמַעַן נֶחְדַל מֵעֹשֶׁק יָדֵינוּ"]. גם אם הדבר קשה עקב התענית, יש להשתדל במאמץ מיוחד להתרכז בתפילות ובקשות שבתפילה זו. בפרט בסיומה של התפילה, כאשר מקבלים עול מלכות שמים, זהו זמן מופלא המסוגל לישועות גדולות.
הערה חשובה: תשובה היא דבר מעשי, כל שינוי קל הוא בגדר תשובה. לכן, כדאי להתמקד בדברים שכל אחד מרגיש בעצמו שקל לו לבצע, ולקבל בנושאים אלו "קבלות" קטנות, אך יציבות (על פי דברי הגר"י מסלאנט).
ח. מחרת יום הכיפורים
בעלי המוסר דיברו על החובה לְשָׁמֶר את הרגשת הרוממות והחיזוק של עבודת ימי חודש אלול והימים הנוראים, שהסתיימו בתפילת נעילה של יום הכיפורים, גם בימים ובתקופה שאחריהם. חובה וזכות איפוא, לקבל "קבלות" ו"חיזוקים", כל אחד לפי הרגשתו וכוחותיו, להמשיך את עלייתנו הרוחנית כל ימות השנה!
לעילוי נשמת מרת זיסל הניה ע"ה בת הר"ר שלום יוסף ז"ל
3 תגובות
חסר כאן מקורות!
יש רק דף אחת בנושא הזה
שלום וברכה
אני מנסה להוריד דפי הכנה ומקבל כל פעם את התקצירת.
תודה
קובצי הדרכה אלו אינם חלק משיעורי עולמות בעיון, וצורפו כאן לתועלת הכלל. הם נתנים להורדה בפורמט PDF לצורך הדפסתם.
בברכת שנה טובה כתיבה וחתימה טובה